Fietsaccu repareren

Geplaatst in: Onderhoud, Fietsaccu

Fietsaccu repareren

Een van de onderdelen op een elektrische fiets is de accu. Deze accu zorgt ervoor dat de motor ten behoeven van de trapondersteuning zijn energie krijgt. Deze accu krijgt dus heel wat te voorduren tijdens zijn leven op een elektrische fiets. Niet gek dus dat een accu wel eens vervangen moet worden. Maar….accus’s zijn duur. Tijd om eens te kijken naar een alternatief: revisie of te wel reparatie van de accu.

De prijs van een fietsaccu varieert per fabrikant en model. Dat ze duur zijn staat buiten kijf. Een gemiddelde fietsaccu kan je zomaar een paar honderd euro kosten. Om die reden zijn wij van informatieoverelektrischefietsen.nl eens op onderzoek gegaan.

Het leven van een fietsaccu valt niet mee. Elke minuut van de dag loopt hij een beetje leeg. Meerdere keren per week wordt hij onder stroom gezet om op te laden en vervolgens tijdens een leuke fietsrit weer helemaal leeg getrokken te worden. En in de winter, als er wat minder gefietst wordt, dan krijgt ie elke dag een beetje stroom via een druppellader. Doe je dat niet, dan krijgt je fietsaccu een fijne winterslaap. Dan weet je zeker dat je hem moet repareren.

Image

Er zijn mogelijkheden om je fietsaccu in zo goed mogelijke shape te houden (lees hier). Helaas komt er een moment dat hij het niet meer doet. Wat dan?

Als eerste is het belangrijk dat je controleert of je accu wel echt kapot is. Dit kan je doen door het voltage te meten. Is je fietsaccu 36V en zie je bij het meten (let op, bij kamertemperatuur) dat dit minder is of in korte tijd minder wordt, dan is de kans groot dat je fietsaccu kapot is. Als je fietsaccu nog goed is, kan het ook aan je lader liggen. Controleer ook deze of die nog werkt. Als toch blijkt dat de fietsaccu echt kapot is, overweeg dan een reparatie.

Inmiddels zijn er meerdere bedrijven die een fietsaccu kunnen repareren.

Hoe werkt zo’n reparatie dan?

In de meeste gevallen zijn de cellen van de accu niet meer goed. Dit is dan hetgeen wat vervangen wordt. Stel je je voor dat het gaat om een pakket van penlite (AA) batterijen welke aan elkaar gelust zijn. Deze worden dan vervangen door nieuwe cellen. Het voordeel van nieuwe cellen zal je meteen merken, omdat deze cellen vaak de nieuwste standaarden zijn geproduceerd.

Let op dat er een verschil is tussen revisie en reparatie. Bij reparatie gaan de meeste bedrijven alleen over tot het vervangen van de kapotte onderdelen. Biedt een bedrijf een revisie aan dan worden niet alleen de kapotte onderdelen vervangen, maar ook onderdelen die bijna kapot gaan.

Kan elke fietsaccu gerepareerd worden?

Dat het bij elke fietsaccu kan zullen we niet zeggen, maar dat het bij heel veel fietsaccu’s kan weten we zeker. De techniek van accu’s en dus ook een fietsaccu is immers niet nieuw.

Wat zijn dan de kosten van repareren?

Wat het repareren van een fietsaccu precies kost is moeilijk te zeggen. Wat makkelijk te zeggen is dat repareren in de meeste gevallen goedkoper is dan een nieuwe aanschaffen. De prijs van repareren hangt natuurlijk samen met type fietsaccu, vermogen fietsaccu, gewenste capaciteit nieuwe cellen, etc.. Informeer vooraf bij een reparateur wat het voor jouw fietsaccu kost.

Heb ik daar nog garantie op?

Voor zover ons onderzoek is gegaan leveren alle reparateurs garantie. Tussen de reparateurs onderling zit wel wat verschil in soort en termijn van de garantie. Informeer daarom bij je reparateur.

Werkt ie nog net zo goed als origineel?

Zoals eerder in het artikel aangegeven werkt de gerepareerde fietsaccu minimaal zo goed als de originele. In de meeste gevallen zelfs beter, omdat de nieuwe cellen ook vaak de nieuwste technologie bevatten. Je kan bij een reparatie ook nog vaak aangeven of je meer capaciteit wil. Het is een WIN WIN!

Image

Kan ik zelf repareren?

Ja, mits…. Je moet natuurlijk wel enig technisch verstand hebben van elektronica en accu’s. Er zit natuurlijk nogal wat elektronica in zo’n fietsaccu. Deze elektronica is gevoelig voor storingen. Het kan snel kapot gaan en dan ben je verder van huis. Daarnaast is speciaal gereedschap in sommige gevallen ook nodig. In een komend blog zullen we aandacht besteden aan hoe je een fietsaccu zelf kunt repareren.

Zie een voorbeeld van een vervangende fietsaccu via Amazon.

Ook interessant voor jou:

Deel bericht
Volgen FerenczE:
Blogger, liefhebber van (elektrische) fietsen en vooral bezig met dingen waar ik energie van krijg. #staysave #stayhome
Laatste berichten van