Fietsendragers voor een elektrische fiets

Geplaatst in: Accessoires, Fietsendragers

Fietsendragers voor de elektrische fiets

We gaan de goede kant van het jaar weer op! Het fiets seizoen komt er aan! Op zoek naar een fietsendrager? Reden voor informatieoverelektrischefiets.nl om daar eens in te duiken en uit te zoeken wat de verschillen en opties zijn.

Soorten fietsendragers

Nou, er zijn heel veel verschillende soorten. In dit artikel kijken we alleen naar fietsendragers die op een trekhaak gemonteerd kunnen worden. Wat we niet behandelen is de zogenaamde camper/caravan of snelkoppel-fietsendrager, zoals de bijv. Thule Xpress.

Deze fietsendrager is vooral bedoelt voor lichtere fietsen en kortere afstanden. Al kan ik hem wel aanraden als je graag fietst op een wielrenfiets of MTB. Ook als je kinderen hebt die regelmatig vinden dat het te hard waait of regent, kan hun fiets zeer eenvoudig op deze fietsendrager meegenomen worden. En omdat ie zo klein is, is het minder erg dat ie in de kofferbak blijft liggen. Ik gebruik hem met veel plezier.

Als eerste moet je natuurlijk kijken of de fietsendrager wel geschikt is om elektrische fietsen te kunnen vervoeren. Niet elke fietsendrager is daar namelijk geschikt voor.

Draagvermogen (gewicht)

Eigenlijk zijn er 2 factoren die hierin belangrijk zijn:
1.laadvermorgen
2.kogeldruk.

Bij een fietsendrager spreekt men vaak over laadvermogen. Het gewicht wat hiermee aangegeven wordt betreft het maximale gewicht dat de fietsen bij elkaar mogen wegen. Wanneer je een fietsendrager koopt wordt dit aangegeven in de (technische) specificaties.

Bij een trekhaak spreekt men over kogeldruk. Deze druk wordt verticaal (van boven naar beneden) berekend. Op een trekhaak mag een maximale kogeldruk staan. Maar hoe weet je nu dat je die druk niet overschrijdt? Is er een manier om dat snel te achterhalen. Ja, nu wel, want wij hebben in onderstaande tabel een richtlijn.

Afstand van zwaartepunt van belasting van kogelkopToegestaan totaalgewicht
A – 0 CM75 KG
B – 30 CM75 KG
C – 60 CM35 KG
D – 70 CM0 KG
Indicatie voor max. kogeldruk

Image

Een simpel rekensommetje. Gemiddeld wegen de elektrische fietsen 19,7 – 23,5 kg exclusief accu en 24 – 27 kg inclusief accu. Stel, je fietsendrager weegt 20 kg. Voor 2 fietsen zit je dan al op een totaalgewicht van ongeveer 70 kg. Dit totale gewicht komt dus op je trekhaak te staan. Volgens de berekening (zie tabel) mag bij een afstand van 30cm van de kogel een totaalgewicht van 75kg op de kogel staan. Let op, deze berekening is een richtlijn. Raadpleeg bij twijfel altijd een specialist. Het overschrijven van de maximale kogeldruk wordt sterk afgeraden. Behalve dat het Wettelijk niet toegestaan is, zal het de rijeigenschappen van de auto ook kunnen be├»nvloeden.

De meeste trekhaken kunnen het gewicht van een fietsendrager en fietsen gemakkelijk aan. Maar het is nooit verkeerd om dit toch even te controleren. Het is immers zo gebeurd. Zeker als je van plan bent om veel fietsen te vervoeren.

Plaats de zwaarste fiets het dichtste bij de auto/trekhaak.

Hoe krijg ik de zware fiets op mijn fietsendrager?

Als we het dan toch over gewicht hebben, dan komt meteen ook vraag naar voren hoe krijg je zo’n zware elektrische fiets op de fietsendrager? Ook hier zijn inmiddels verschillende opties voor. Waar je vroeger de fietsen nog op de fietsendrager moest tillen en waar je stuur ook nog eens bij dubbelklapte (zo vervelend!) zijn er nu handige oplossingen beschikbaar. Wil je niet tillen, kijk dan naar een fietsendrager met oprijgoot. Heb je al een fietsendrager dan kan je ook kijken of je een losse oprijgoot daarvoor kunt aanschaffen. Wil je echte luxe, denk dan eens aan het fietsendrager met elektrische lift. Dat kost je nul komma nul inspanning om de fietsen er op te krijgen.

Gebruiksgemak

 1. Is de fietsendrager kantelbaar? Als je fietsendrager kantelbaar is dan betekent dit dat je je achterklep van de auto nog kan openen zelfs als de fietsen er al op staan. Reuzehandig!
 2. Hoe groot is de fietsendrager als ik hem moet opbergen in mijn kleine garage? Laten we eerlijk zijn. Een fietsendrager heeft niet de meest handige vorm om zomaar overal op te kunnen bergen. Daarom zijn er nu ook opvouwbare fietsendragers. Deze kun je tot een mooi klein pakketje vouwen, zodat ie toch goed op te bergen is.
 3. Op slot zetten. Je kan je fietsen natuurlijk wel op slot zetten en ook nog vastmaken aan de fietsendrager, zodat niet zo makkelijk te stelen is, maar wat als je fietsendrager zelf wel zo van de trekhaak af te halen is? Ook daar zijn inmiddels oplossingen voor. Dit zijn fietsendragers die je vast kunt maken aan je trekhaak.
 4. Snelbinders. Met snelbinders zijn fietsen snel en eenvoudig vast te maken aan de fietsendrager.
 5. Losse fietsarmen. Door de losse fietsarmen zijn fietsen eenvoudiger te plaatsen.
 6. En wat dacht je van parkeersensoren. Een fietsendrager steekt toch ver uit. Parkeersensoren kunnen het leven een stuk gemakkelijker maken. Het merk Uebler heeft fietsendragers met parkeersensoren.

Welke regels gelden er voor fietsdragers?

Controleer voordat je de weg op gaat of je wel aan alle regels voldoet. Dit is waar je op moet letten:

 1. De maximale kogeldruk mag niet worden overschreden. Kijk daarom van tevoren goed wat de maximale kogeldruk is en zorg dat je daaronder blijft.
 2. De fietsen mogen aan beide kanten van de auto maximaal 20 centimeter uitsteken.
 3. Er mogen niet meer fietsen op de fietsendrager zitten dan waar de fietsendrager voor bedoeld is. Dus heb je een fietsenrek voor 4 fietsen, knoop er dan geen vijfde fiets aan vast.
 4. Je kenteken moet altijd goed zichtbaar zijn. Blokkeert de fietsendrager je kenteken, dan moet je een kenteken achter op de fietsendrager plaatsen. De meeste fietsendragers hebben hier een bevestigingsmogelijkheid voor.
 5. De verlichting van de auto moet goed zichtbaar zijn. Heeft je fietsendrager geen eigen verlichting, zorg dan voor een extra lichtbak.

In het buitenland gelden bovendien vaak andere regels. Check voordat je op reis gaat daarom altijd welke regels er gelden in het land waar je doorheen rijdt.


Top 10 Best beoordeelde fietsendragers

Ook interessant voor jou:

Deel bericht
Volgen FerenczE:
Blogger, liefhebber van (elektrische) fietsen en vooral bezig met dingen waar ik energie van krijg. #staysave #stayhome
Laatste berichten van