Subsidie elektrische fiets

Geplaatst in: Algemeen, Kopen

Subsidie elektrische fiets bestaat dat?

We zijn tegenwoordig allemaal wel bekend met de staat van het klimaat. Om eerlijk te zijn doen we het volgens de kenners niet zo goed. En daarom willen we allemaal wel ons steentje bijdragen om het beter te doen. Denk aan bijvoorbeeld aan zonnepanelen om zelf stroom op te wekken. Is ook nog eens handig met een elektrische fiets.

Gelukkig denkt de overheid daar ook zo over. Net zoals bij elektrische auto’s wordt het gebruik van elektrische fietsen gestimuleerd met behulp van subsidies. En als ondernemer klinkt het gebruik kunnen maken van subsidies natuurlijk als muziek in de oren.  

Hoe kom ik aan subsidie voor een elektrische fiets?

Er zijn 3 fiscale regelingen (subsidies) die we hierin mee moeten nemen, namelijk:

 • Milieu investeringsaftrek (MIA)
 • Versnelde afschrijving milieu investeringen (VAMIL)
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Helaas voor de particulieren onder ons. Deze subsidieregelingen zijn alleen voor ondernemers. Je zal de fiets dan ook als ondernemer moeten aanschaffen.

Hoeveel subsidie krijg ik?

Hoeveel subsidie je krijgt is afhankelijk van een aantal zaken. De berekening die wij hier laten zien is niet per definitie ook hetgeen je terugkrijgt. Er zijn wel een aantal standaard waarden die bij de berekening gebruikt worden. Deze laten we zien met 2 voorbeeldberekeningen. 

Bij een MIA komt 50% van de aanschafwaarde in aanmerking voor aftrek/subsidie, tenzij… je een bakfiets koopt. Een bakfiets komt namelijk voor 100% van de aanschafwaarde in aanmerking voor aftrek/subsidie. Het percentage wat je daarvan neemt is 13,5%. 

Bij de VAMIL zit het voordeel in de willekeurige afschrijving. Je mag de aankoop van een elektrische fiets versneld afschrijven. Ook hier wordt weer onderscheid gemaakt tussen een gewone elektrische fiets en een bakfiets. De verdeling is ook hier 50% ten opzichte van 100% van de aanschafwaarde van de 75% die versneld afgeschreven mag worden. 

Als laatste hebben we dan nog de KIA (en nee niet die KIA …. ;-)). In dit geval gaat het om een investeringsaftrek. Dit gaat om een percentage van 28% van de aanschaf die je mag opvoeren als aftrekpost. Interessant? Nou, dat vinden wij wel. We hebben daarom voor het gemak maar 2 voorbeelden gemaakt die jullie misschien wel helpen.

Subsidie elektrische fiets

Voorbeeld 1

 • Aanschaf Gazelle Ultimate Speed 380, € 4699
 • MIA € 262
 • VAMIL € 1456
 • KIA € 1087
 • Is totaal € 2805 aan aftrekposten.
Subsidie elektrische fiets

Voorbeeld 2

 • Aanschaf Gazelle Makki Load, € 4799
 • MIA € 535
 • VAMIL € 2974
 • KIA € 1110
 • Is totaal € 4619 aan aftrekposten.

Afhankelijk van het belastingtarief waarin je valt kan je het totale belastingvoordeel berekenen. Stel je valt in 37,35%, dan is bij fiets 1 het voordeel € 1047 en bij fiets 2 € 1725. We zijn geen accountant van beroep. We hebben onze best gedaan om een voorbeeldberekening te maken. Dat er voordeel te behalen valt, dat is wel duidelijk. En dat willen we graag met je delen. Hoe het in jouw situatie is kan je het beste met je accountant bespreken.

Wat zijn de voorwaarden voor subsidie?

Misschien het wel het allerbelangrijkste. Kijk of de fiets die je wil aanschaffen voldoet aan de eisen van de omschrijving op de Milieulijst. Deze vind je hier terug. Daarnaast moet je om van deze subsidie gebruik te kunnen maken je de aankoop van je fiets aanmelden bij het RVO.

And that’s it! Hou je mooi wat geld over voor andere leuke dingen.

Ook interessant voor jou:

Deel bericht
Volgen FerenczE:
Blogger, liefhebber van (elektrische) fietsen en vooral bezig met dingen waar ik energie van krijg. #staysave #stayhome
Laatste berichten van