Beste moment elektrische fiets kopen

Geplaatst in: Algemeen, Kopen

Wat is het beste moment om een elektrische fiets te kopen?

Dat is een goede vraag. Wij zijn op onderzoek gegaan om te kijken wat nu het beste moment is om een elektrische fiets te kopen. En met het beste moment bedoelen we natuurlijk, tegen de beste prijs. Is er bijvoorbeeld wel een beste moment of maakt dat helemaal niet uit? Wij vonden uit dat het zeker wel uit kan maken wanneer je een elektrische fiets aanschaft.

Wat zijn aandachtspunten die je mee kan nemen in je beslissing?

Seizoensinvloeden

In Nederland hebben we het geluk om 4 echte seizoenen mee te mogen maken. Tijdens het onderzoek zagen we dat die seizoenen in zekere mate invloed hebben op de prijzen van elektrische fietsen. In de herfstperiode naar de winter toe worden en minder fietsen verkocht. Mensen vinden het natuurlijk minder aantrekkelijk om te gaan fietsen als het regent of koud is. Fietsenwinkels spelen daar natuurlijk op in door de prijzen aantrekkelijker te maken.

Seizoen elektrische fiets

Modellen (oud vs. nieuw)

Wist je dat wij Nederlanders een van de meeste gevoelige mensen zijn als het op mode en trends aankomt. Dat geldt ook voor elektrische fietsen. Producten werden vroeger vaker afgeschreven omdat ze economisch of technisch versleten waren. Inmiddels worden de meeste producten kwalitatief zo vervaardigd dat van technische slijtage geen sprake meer is. En omdat de meeste eigenaren van elektrische fietsen particulieren zijn is er van economische afschrijving ook geen sprake. Dan blijft afschrijving op uiterlijk van producten over. Dit kan je gebruiken in je voordeel. Wanneer het jaar ten einde loopt worden er vaak nieuwe modellen voor het komende jaar gepresenteerd. De oude modellen worden dan vaak goedkoper aangeboden. Fietsenwinkels willen immers hun voorraad met oude modellen kwijt, zodat de nieuwe modellen in showroom kunnen staan. Wie niet gevoelig is voor nieuwe trends die nieuwe modellen met zich meebrengen, dan is een ouder model kopen zeker een interessante optie om goedkoper een elektrische fiets te kopen. Tip, heb je een model fiets op het oog probeer dan uit te vinden of en wanneer het nieuwere model uitkomt. 

Economie

Ook de economie kan van invloed zijn op de prijs van een elektrische fiets. Denk bijvoorbeeld aan Covid-19. Dit heeft een enorme impact op de economie in zijn geheel, maar ook op fabrikanten van onderdelen, transport etc. De algemene economische situatie kan daarom een prijs behoorlijk beïnvloeden. Omdat dit minder goed te voorspellen is gaan we hier ook niet verder op in. 

Techniek

Techniek is een heel belangrijk onderdeel wat de prijs op het moment van kopen kan beïnvloeden. Net als bij een nieuw model kan een nieuwe techniek ervoor zorgen dat er nieuwe of aangepaste fietsen op de markt worden gebracht. Een simpel voorbeeld is de ontwikkelingen van de ketting. Huidige fietsen hebben vaak een stalen ketting die slijtgevoelig is, lawaai maakt en ook nog een onderhoud nodig heeft. Een belt drive (geen heel nieuwe techniek) daarentegen is minder lawaaiig, heeft nauwelijks onderhoud nodig en gaat langer mee dan de stalen ketting. Zo’n nieuwe techniek wordt dan vervolgens op een nieuw model fiets toegepast of als upgrade verkocht. Fietsen die deze nieuwe techniek niet hebben zijn daardoor vaak goedkoper in aanschaf. Maak voor jezelf een besluit of je zo’n nieuwe techniek echt noodzakelijk vindt en besluit op basis daarvan welke fiets je gaat kopen.  

Belt Drive elektrische fiets

Wanneer zijn de meeste aanbiedingen?

Dat is heel moeilijk om te beantwoorden. Elke fabrikant heeft hier zijn eigen strategie voor en dat is voor outsiders moeilijk te bepalen. Zoals gezegd is een modeljaar redelijk vast en dat is dan ook wat beter te voorspellen. Maar het totale (verkoop-) programma van een fabrikant is vaak minder over bekend. Daarnaast zijn er natuurlijk wel de standaard periodes waarin inmiddels ook elektrische fietsen worden aangeboden, denk bijvoorbeeld aan black friday.

Nieuwe overheidsregelingen

Om de zoveel tijd komt de overheid ook weer met nieuwe regelingen. Denk aan mogelijke subsidies die verkrijgbaar zijn voor de aanschaf van een elektrische fiets. Maar ook regelingen die vanuit de EU worden uitgevaardigd kunnen tot wijzigingen in regelingen leiden. Ook niet onbelangrijk is het bedrijfsfietsplan. Daar zijn nog steeds opties voor bedrijven om de werknemers tegen gunstige voorwaarden een (elektrische) fiets aan te laten schaffen. Ons onderzoek heeft op basis van deze regelingen geen directe relatie kunnen vinden met de verkoopprijs van elektrische fietsen.

Conclusie

Is er echt een beste moment om een elektrische fiets aan te schaffen? Dat is geheel aan jezelf of je rekening wilt houden met nieuwste trends of modellen. En of je natuurlijk wilt wachten tot de prijs van jouw fiets gaat zakken. Maakt dat je allemaal niet uit dan lijkt de beste prijs voor de fiets op het einde of net aan het begin van het kalenderjaar te zijn.

Ook interessant voor jou:

Deel bericht
Volgen FerenczE:
Blogger, liefhebber van (elektrische) fietsen en vooral bezig met dingen waar ik energie van krijg. #staysave #stayhome
Laatste berichten van