Elektrische fiets opvoeren, kan dat?

Geplaatst in: Onderdelen, Onderhoud

Elektrische fiets opvoeren, kan dat?

Een elektrische fiets opvoeren is zeker mogelijk. Sterker nog het is zelfs vrij eenvoudig om te doen. Zelfs als je minder technisch bent, maar wel het juiste gereedschap hebt bent kan je een elektrische fiets opvoeren. Dit artikel informeert je over waar je allemaal moet op letten als je je elektrische fiets gaat opvoeren of je je misschien wel bedenkt.

Wat is opvoeren eigenlijk?

Een elektrische fiets opvoeren is niet veel meer dan het plaatsen van een chip of het aanpassen van de software die de motor aanstuurt. De meeste motoren zijn namelijk begrensd op 25km. Dit is vanuit de Wet in Nederland zo vastgelegd. Dit suggereert natuurlijk dat er meer in zo’n motor zit, dan 25km. In werkelijkheid is dat ook zo. Om die begrenzing te omzeilen maakt men dus gebruik van die opvoerchips of softwarematige aanpassingen. Je misleidt de software die de begrenzing toepast. Het is met een chip alsof er geen begrenzing meer is. Zo kan je eenvoudig je elektrische fiets opvoeren.

Elektrische fiets opvoeren

Is elke motor geschikt om op te voeren?

Niet elke motor is geschikt om op te voeren. Voor zowel voorwiel-, achterwiel- en middenmotor gelden andere manieren. Omdat de middenmotor een van de populairste motoren van het moment is, zie je juist daarvoor ook de meeste opvoermogelijkheden. Ook voor merken (Bosch, Bafang, Panasonic) gelden verschillende regels. Het daarom belangrijk om te weten van welke fabrikant je motor is en welk type. Een elektrische fiets opvoeren mag dan wel eenvoudig zijn, maar als de verkeerde chip of software geplaatst wordt kom je niet veel verder.

Wat kost een opvoersetje?

Ga je een elektrische fiets opvoeren, dan heb je een opvoersetje nodig, oftewel een opvoerchip. De prijzen – we gaan er gemakshalve vanuit dat je zelf de chip installeert – starten op dit moment vanaf ongeveer €100. De nieuwer de chip des te duurder hij wordt. De nieuwere chips bieden overigens ook wel meer functionaliteiten. Inmiddels zijn er op de markt al apps die via Bluetooth communiceren met de chip. Hiermee kan je nog meer gegevens krijgen over bijvoorbeeld je motor, accu en bereik. Je kan met je telefoon bepalen of de begrenzing er wel of niet op moet, zodat het lijkt alsof je elektrische fiets niet is opgevoerd.

Image

Waar te koop

Speedbox 3.0

Welke snelheid en bereik kan ik halen?

Een elektrische fiets opvoeren betekent hogere snelheden behalen. Welke snelheid na opvoeren gehaald kan worden wordt mede bepaald door het soort chip of software wat gebruikt is. Maar je kan denken aan snelheden tot wel 45km! De enige begrenzing die er nog is, dat ben je zelf.

Het bereik gat in de meeste gevallen omlaag. Meer trapondersteuning kost natuurlijk extra kracht voor de accu. Blijf je wel “gewoon” 25km rijden dan beweren sommige fabrikanten dat het bereik zelfs groter wordt, omdat de software van de chip beter is dan die van de fabrikant. Het is net als bij een auto. Deze kan je ook d.m.v. chiptuning zuiniger laten rijden. Bedrijven die dat doen zijn gespecialiseerd en kunnen daarom soms meer uit een motor(management) halen.  

Kan mijn elektrische fiets het wel aan?

De fabrikant heeft bij het ontwerpen van de fiets niet het uitgangspunt gehad dat de fiets harder gaat dan 25km. Dat wil dan niet direct zeggen dat je fiets het niet aankan, maar houdt in ieder geval rekening met in ieder geval meer slijtage aan de remmen. Ook de stijfheid van het frame is niet voorbereid op de hogere snelheden. Vaak geldt hoe harder je kan hoe stijver het frame en robuuster de wielen. En een elektrische fiets opvoeren wil niet direct zeggen dat je ook altijd hogere snelheden rijdt.  

Image

Heb ik nog garantie?

Daar kunnen we voor de meeste merken wel volmondig, ’NEE’ op antwoorden. Nagenoeg alle merken zoals, Bosch, Bafang, QWIC, Accell en zelfs Shimano mengen zich in de strijd om opvoeren tegen te gaan door geen garantie meer te verstrekken. Ook verzekeraars sluiten zich inmiddels aan bij deze strijd. Garantie en verzekering zijn daarom belangrijke overwegingen of je je elektrische fiets gaat opvoeren.

Conclusie

Een elektrische fiets opvoeren heeft nogal wat haken en ogen. Het is vrij eenvoudig om te doen en er zijn genoeg voordelen te bedenken. Maar een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Ook interessant voor jou:

Deel bericht
Volgen FerenczE:
Blogger, liefhebber van (elektrische) fietsen en vooral bezig met dingen waar ik energie van krijg. #staysave #stayhome
Laatste berichten van