Fiets accu

De accu belangrijk?

Accu belangrijk?

Een zeer belangrijk onderdeel van een elektrische fiets is de accu. Waarom? Deze zorgt ervoor dat je tijdens het trappen ondersteuning krijgt. Ook niet onbelangrijk is de levensduur van een accu. Deze gaat vaak korter mee dan je fiets zelf. Het is daarom erg belangrijk om voor een accu te kiezen die goed past bij jouw persoonlijke behoeften.

Vaste of uitneembare accu

De eerste keuze die je moet maken is of je een uitneembare accu neemt of één die vast zit in de fiets. Een uitneembare accu kun je overal mee naartoe nemen en opladen, dus ook binnenshuis. Nadeel is dat uitneembare accu’s populair zijn bij fietsdieven. Stal je je fiets en kun je je accu niet apart op slot zetten, dan zal je hem dus altijd mee moeten nemen om diefstal te voorkomen.

Voorkomen van diefstal is dan ook gelijk het grootste voordeel van een vaste accu: een vaste accu kan niet zonder fiets gestolen worden. Verder kan een vaste accu mooi in het frame van een fiets weggewerkt worden, zodat je hem bijna niet ziet zitten. Nadeel van een vaste accu is dat je altijd een stroompunt nodig hebt op de plek waar je je fiets stalt. Tijdens een lange fietstocht je accu ergens snel opladen kan daarom problematisch zijn.

Capaciteit van de accu

Het belangrijkste van een accu is de capaciteit. De capaciteit van de accu bepaalt namelijk voor een groot deel de actieradius. Deze actieradius geeft aan hoeveel kilometer je onder ideale omstandigheden kunt fietsen met één volledig opgeladen accu. Je kunt dit vergelijken met een benzinetank van een auto. Hoe groter de benzinetank (capaciteit), hoe verder je kunt rijden (actieradius). Dit wordt uitgedrukt in Watt uur (Wh). Hoe hoger het getal des te groter de capaciteit van de accu. Veel voorkomende accu grootte’s zijn: 400Wh, 500Wh en 600Wh.

Losse accu

Fiets je vaak lange afstanden? Kies dan voor een accu met een grote capaciteit. Als je alleen korte afstanden fietst dan kun je kiezen voor een accu met een kleinere capaciteit.

Dan maar de grootste accu?

Het lijkt dus aantrekkelijk om een accu te kopen met een zo groot mogelijke capaciteit. Met een grote accucapaciteit kan je namelijk veel kilometers maken. Echter, hoe hoger de capaciteit, hoe duurder de accu wordt. Bovendien wordt deze ook nog eens een beetje zwaarder. Ondanks dat een accu met een grote capaciteit duurder zal zijn, is het toch sterk aan te bevelen om een accu te kopen met een grotere capaciteit dan dat je nodig denkt te hebben. De belasting op de “te grote” is dan minder. Het voordeel hiervan is dat de accu over het algemeen genomen wat langer mee gaat.

Hoe ga ik om met de accu?

Behandel de accu net zoals de accu van je laptop of telefoon: met regelmaat opladen is prima. Vaak wordt aangeraden om dit na iedere rit te doen (om zo de levensduur van uw accu te verlengen). Belangrijk: zorg er voor dat je de accu niet helemaal leeg rijdt: dit is niet goed voor de levensduur van uw accu! Is het winter en gebruikt je de accu langere tijd niet? Zorg er dan voor dat de accu is opgeladen. Accu’s lopen namelijk uit zichzelf leeg, dit heet ‘zelfontlading’. Je kunt er voor kiezen om een druppellader te gebruiken. Hiermee voorkom je dat accu volledig ontladen wordt. Geheel ontladen noemen ze ook wel diepteontlading. Een diepteontlading kan permanente schade aan je accu veroorzaken. Wanneer je de accu dus regelmatig oplaadt, voorkom je dat er zulke schade optreedt. Nog meer tips voor het laden van een accu? Lees ze hier.

Soort accu

Er zijn momenteel drie verschillende soorten accu’s:
1. NiMh (nikkel-metaalhybride)
2. Li-ion (li-ion mangaan)
3. Lithium-ion-polymeer
Alle deze accu’s beschikken over de li-ion-techniek. Deze accu’s zijn kleiner, lichter, hebben minder last van ontladen, laden sneller op en zijn milieuvriendelijker.

Garantie

Laatste en niet geheel onbelangrijke tip met betrekking tot de accu: vraag altijd naar de garantieduur van verschillende accu’s. De garantieduur verschilt namelijk per merk. Als je een ideale accu hebt gevonden en hij vervolgens maar één jaar garantie heeft, kun je alsnog voor nare verrassingen komen te staan. Een accu vervangen is namelijk niet goedkoop.