3 accessoires om veilig te fietsen in de donkere wintermaanden

Geplaatst in: Accessoires

3 accessoires om veilig te fietsen in de donkere wintermaanden

de wintermaanden komen er weer aan en we merken dat het al weer snel donker wordt. In het donker vallen relatief meer slachtoffers onder fietsers dan bij daglicht. (BRON:SWOV- https://www.swov.nl/publicatie/hoe-gevaarlijk-fietsen-het-donker-0). Er zijn veel verschillende factoren die risico op een ongeluk bepalen, zoals het jaargetijde, weersinvloeden, de verkeerssituatie en het tijdstip op de dag etc.

fiets verlichting

Wij hebben 3 tips om op te vallen in het donker en veilig op pad te gaan:

TIP 1: Verlichting

Als je in het donker gaat fietsen is het belangrijk dat je goed kan zien wat er voor je gebeurt en het is natuurlijk ook belangrijk dat andere weggebruikers jou zien! Het lijkt misschien een open deur maar heel veel fietsers nemen het niet zo nauw met de verlichting. Slechts 64% van de fietsers fietst met zowel voor als achterlicht, bij 36% is het dus niet in orde. Zorg dat je zichtbaar bent. En vergeet ook niet de verlichting van uw kinderen te controleren.

Hieronder een aantal voorbeelden van fietslampen met het RKF keurmerk.

TIP 2: Reflecterende fietskleding

Naast goede fietsverlichting is reflecterende fietskleding ideaal om jezelf zichtbaar te maken in het verkeer. Het aanbod van fietskleding met een supersterke reflectie is te vinden in veel kledingstukken denk aan jassen broeken schoenen etc. De reflectie op de kleding zorgt er niet alleen voor dat je goed gezien wordt. Het helpt andere weggebruikers ook beter je snelheid in te schatten.

TIP 3: Reflecterende fietshelm ( met geintegreerde LED verlichting )

Of je nu overdag of in het donker op pad gaat, een fietshelm dragen als je op de fiets zit is altijd een goed idee. Een fietshelm vermindert bij een valpartij de kans op hersenbeschadiging met 85%. Ook voor ander letsel aan het hoofd is een helm aan te raden. Fietshelmen zijn er in talloze uitvoeringen en toepassingen te koop en de ontwikkeling staat niet stil. Tegenwoordig zijn er zelfs smart helmen op de markt die voorzien zijn van ingebouwde voor-  en achterlichten inclusief richtingaanwijzers.

Overige tips

  • ECO stand levert 40% ondersteuning
  • TOUR stand levert 100% ondersteuning
  • SPORT stand levert 170% ondersteuning
  • TURBO stand levert 250% ondersteuning

Deel bericht
Volgen RichArt:
Blogger, Fiets fanaat, Love to travel.