Hoeveel tijdswinst met elektrische fiets?

Geplaatst in: Nieuws

Tijdswinst met de elektrische fiets?

Met een elektrische fiets oftewel een e-bike mag je Wettelijk gezien tot maximaal 25 km/h ondersteuning krijgen. Wil je echt tijdswinst boeken, dan krijg je te maken met een Speed Pedelec. Deze heeft ondersteuning tot een max. van 45 km/h. Echter hier heb je een rijbewijs voor nodig.

Wij van informatieoverelektrischefiets.nl zijn wel benieuwd welke tijdswinst er te behalen valt als je kiest voor een gewone elektrische fiets. Dit tegenover een gewone fiets. We doen dit aan de hand van een simpel rekensommetje. Waarom? Omdat er teveel variabelen zijn waar je rekening mee moet houden en dat maakt het voor iedereen anders.

Wat zijn die variabelen dan?

Hierbij kun je denken in 2 categorie├źn, namelijk: fietsgerelateerd en verkeer gerelateerd.

Fietsgerelateerde variabelen zijn bijvoorbeeld:

  • wat is de staat van de accu?
  • wat is het vermogen van de accu?
  • wat is het vermogen van de motor?

Verkeer gerelateerde variabelen zijn bijvoorbeeld:

  • hoeveel stoplichten kom ik tegen?
  • moet ik vaak heuvel op heuvel af?
  • heb ik weer wind tegen?

Ondanks alle variabelen staan hieronder toch een voorbeeld.

Gewone fiets

De route is berekend door Google Maps. Bij een fietsroute wordt een gemiddelde snelheid van 17-18 km/h aangehouden. De totale fietstijd over 12,8 km is 42 minuten.

Elektrische fiets

De route is berekend door Wielersportinfo. Bij een fietsroute wordt een gemiddelde snelheid van 21,8 km/h aangehouden. De totale fietstijd over 12,8 km is 35 minuten. Dit is toch een tijdswinst van 7 minuten!

Kortom, er is wel degelijk tijdswinst te behalen met een elektrische fiets. De vraag is natuurlijk of dat het hoofddoel is voor de aanschaf van een elektrische fiets. Want wil je gewoon een stukje fietsen zonder je al te druk te hoeven maken over de wind of heuvels, dan is dat ook een goede reden om een elektrische fiets aan te schaffen.

Ook interessant voor jou:

Deel bericht
Volgen FerenczE:
Blogger, liefhebber van (elektrische) fietsen en vooral bezig met dingen waar ik energie van krijg. #staysave #stayhome
Laatste berichten van