Alles over fietssloten

Geplaatst in: Accessoires

Fietsslot

Mijn fiets gestolen???!!! Dat kan helemaal niet want ik heb hem met meerdere fietssloten, zoals: ringslot, beugelslot en kettingslot beveiligd. Herken je dit? Het komt helaas te vaak voor. En met de enorme populariteit van elektrische fietsen zal dit zeker niet zomaar afnemen. Elektrische fietsen beginnen steeds meer in trek te komen bij de fietsendieven. Uit onderzoek blijkt dat de financiële omvang van fietsdiefstal groter is dan woninginbraken. Zie ook dit nieuwsartikel.

Image


Top 10 ART Fietssloten

Tijd voor Informatieoverelektrischefiets.nl om eens wat aandacht aan fietssloten te besteden.


Soorten fietssloten

Er zijn veel verschillende soorten fietssloten op de markt. Elk heeft zijn kwaliteit en eigenschap. We zetten er een aantal op een rij.

Image

Een ringslot is misschien wel de meest bekende van alle fietssloten. DIt slot zit vast aan het frame van de fiets. Deze sluit als het ware als een ring rondom het achterwiel. Dit fietsslot zorgt ervoor dat het wiel niet kan draaien als deze op slot staat. Groot voordeel van dit fietsslot is het gebruiksgemak. Een nadeel van dit fietsslot is dat een dief je fiets kan optillen (achterwiel) en alsnog je fiets mee kan nemen.  

Image

Dit fietsslot bestaat uit 2 delen die in- en uit elkaar gehaald kunnen worden. Dit is een blok en een U-vormige beugel. Een beugelslot is vaak bekend onder scooterrijders. Dit komt omdat de beugel vrij breed is en daardoor om de dikke wielen/banden kan. Voor het gebruik bij fietsen is dit niet noodzakelijk, maar geeft wel de mogelijkheid je fiets ergens aan vast te zetten, zoals een lantaarnpaal. Voordeel van dit fietsslot is dat deze niet met een betonschaar op te knippen valt. Een nadeel van dit fietsslot is de grootte. Het is wat onhandig om zomaar even mee te nemen.

Image

Dit fietsslot bestaat uit ovale stalen ringen die geschakeld zijn en een los slot om de ketting weer aan elkaar te maken. Dit slot wordt vaak voor meerdere doeleinden gebruikt, omdat het flexibel is. Hierdoor wordt het vastmaken van je fiets aan een object een stuk gemakkelijker. Voordeel van dit fietsslot is dan ook de flexibiliteit. Een nadeel van dit fietsslot is de grootte. Hoe dikker de ketting hoe moeilijker door te krijgen, maar daarmee wordt ie ook een stuk zwaarder en onhandelbaarder.  

Image

Als laatste in de rij hebben we nog het kabelslot. Deze is op veel vlakken vergelijkbaar met een kettingslot. Het is een draad van geweven staal die je ook met een los slot weer aan elkaar kunt maken. Tegenwoordig zie je vaak dat een kabelslot met een ringslot is geïntegreerd. De kabel steekt dan in het ringslot. Dit geeft je de mogelijkheid om je fiets ergens aan vast te maken. Voordeel van dit fietsslot is, net als de kettingslot, de flexibiliteit. Een nadeel van dit fietsslot is dat deze relatief eenvoudig door te knippen is. Vaak makkelijker dan een kettingslot.  

Al de genoemde fietssloten zullen de dief laten nadenken of het wel de moeite waard is. Omdat een fietsendief natuurlijk het liefst in stilte en zo onopvallend mogelijk te werk wil gaan. In dat geval zou je ook nog een fiets alarm kunnen overwegen. Dit is natuurlijk niet echt een fietsslot, maar kan dieven wel afschrikken. Ook een chip in je fiets kan een waardevolle toevoeging zijn. Ook dit is geen fietsslot, maar kan je wel helpen met je fiets te traceren naar de dief. Meer tips over het fietsendiefstal.

KEURMERK fietsslot

Al die fietssloten die te koop zijn. Maar welke is nu goed? Of een fietsslot goed is (zeker voor een gelegenheidsdief) wordt bepaald door meerdere factoren. De meeste sloten zijn gemaakt van gehard staal. De samenstelling (koolstof en ijzer) en het proces (verhitten en koelen) bepalen hoe hard het staal wordt. Voor fietssloten geldt: hoe harder hoe beter. Gehard staal is te herkennen aan een wat goudkleurige tint.

Fietssloten dragen vaak een ART keurmerk. Dat is een keurmerk wat wordt uitgegeven door Stichting ART. Als een fietsslot een ART keurmerk heeft dan is dat altijd te zien door een afdruk of label op het slot. Via de site van Stichting ART kan je ook zoeken of je slot het keurmerk draagt.

Dit lijstje geeft aan wanneer welk ART niveau van toepassing is:

  • 1 ster is minimale beveiliging (“meeneembeveiliging”)
  • 2 sterren voor fietsen
  • 3 sterren voor brom- en snorfietsen
  • 4 sterren voor motorfietsen (onderweg)
  • 5 sterren voor motorfietsen (thuis gestald)

Het is bij de elektrische fiets niet alleen de hele fiets die interessant is. Denk ook aan je fietsaccu!

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten fietssloten. Elk met voor- en nadelen. 100% zekerheid dat je fiets niet gestolen wordt heb je niet. Hoe goed je fietsslot ook is. Belangrijk is om met gezond verstand je fiets te beveiligen tegen diefstal. Ga bijvoorbeeld altijd voor een fietsenstalling, indien mogelijk. Is dat niet mogelijk zorg dat je fiets in ieder geval in het zicht staat en maak hem ergens aan vast. Wordt je fiets toch gestolen, doe dan aangifte bij de politie. 


Top 10 ART Fietssloten

Ook interessant voor jou:

Deel bericht
Volgen FerenczE:
Blogger, liefhebber van (elektrische) fietsen en vooral bezig met dingen waar ik energie van krijg. #staysave #stayhome
Laatste berichten van