Hoe onderhoud ik mijn elektrische fiets?
Als je lang van je elektrische fiets wil genieten en veilig en zonder storingen je fietstochten wil maken, is het belangrijk je fiets te onderhouden. Je elektrische fiets in topconditie houden vergt onderhoud, maar wat kan je eigenlijk zelf doen? En voor welk onderhoud kun je je fiets beter naar een fietsenmaker brengen?
Het onderhoud van een elektrische fiets vergt niet meer onderhoud zoals dat voor een normale fiets geldt. Maar er zijn
een paar aandachtspunten waar je bij de elektrische fiets op moet letten.
Een aantal algemene tips:
Bandenspanning
Zorg dat de banden altijd op de juiste spanning staan, dit zorgt ervoor dat de rolweerstand optimaal is en je verder op een acculading kunt fietsen. Banden op de juiste spanning rij je minder snel lek en bevordert de levensduur.
Om je band op de juiste spanning te brengen zijn er heel veel fietspompen te koop, je kunt kiezen voor een fietspomp met druk meter of een compacte fietspomp die je mee kan nemen als je onderweg bent. Heb je geen zin om om zelf te pompen dan zijn er ook elektrische compressor luchtpompen te koop. Denk bij de aanschaf van een luchtpomp of deze geschikt is voor het type ventiel van je elektrische fiets.
TIP: Denk aan het type fietsventiel bij de aanschaf van een fietspomp. Dunlop is het meest voorkomende fietsventiel op een stadsfiets. Presta(Frans ventiel) komt vaak voor bij sportieve fietsen met dunne banden zoals de racefiets. Het autoband ventiel Schrader komt voornamelijk voor bij mountainbikes en bijkomend voordeel van dit type ventiel is dat je bij elk tankstation je band kan oppompen.
Schoonhouden van je fiets
Op een schone glimmende fiets je tochten maken is toch veel fijner! het voorkomt dat je handen en je kleding niet vuil worden en het ziet er gewoon goed uit! Het schoonmaken is zo gedaan gebruik lauwwarm water of de tuinslang om de fiets af te spoelen, verwijder eerst wel de accu indien mogelijk. Als je gebruik maakt van een hogedrukreiniger gebruik dan de juiste accessoires zoals een wasborstel.
Controleer regelmatig of onderdelen los zitten
Het is ook makkelijk zelf te controleren of alle onderdelen nog goed vast zitten, niks is zo vervelend als een loszittend onderdeel dat rammelt tijdens uw fietstochten. Controleer alle boutjes en schroeven van uw voor- en achterlamp, de spatborden, zadel, bagagedrager enz.
Remmen belangrijk voor je veiligheid.
Is uw fiets uitgerust met remblokjes, controleer deze dan van geregeld. Versleten remblokjes zijn gevaarlijk en is ook slecht voor uw velgen. Een set remblokjes zijn de kosten niet (rond de 10 -15 euro) en veiligheid boven alles! Afhankelijk van hoe handig je bent, is het goed te doen om uw remblokjes zelf te vervangen.
Let er wel op dat u de de juiste remblokken aanschaft, dit kan per type remsysteem / fiets / velg type verschillen.
Heb je een elektrische fiets met schijfremmen? Schijfremmen vereisen weinig onderhoud, maar de remblokken kunnen wel slijten. Zodra de blokjes dunner zijn dan 0.5mm dan moeten deze vervangen worden. De schijven moeten vervangen worden zodra deze 1.5mm dik zijn. Mocht u daar twijfels over hebben ga dan naar een fietsenmaker om er naar te laten kijken. Overigens kunt u onderhoud aan schijfremmen ook zelf doen maar dit vergt wat meer handigheid.
Remmen belangrijk voor je veiligheid.
Is uw fiets uitgerust met remblokjes, controleer deze dan van geregeld. Versleten remblokjes zijn gevaarlijk en is ook slecht voor uw velgen. Een set remblokjes zijn de kosten niet (rond de 10 -15 euro) en veiligheid boven alles!
Afhankelijk van hoe handig je bent, is het goed te doen om uw remblokjes zelf te vervangen. Let er wel op dat u de de juiste remblokken aanschaft dit kan per type remsysteem / fiets / velg type verschillen.
Heb je een elektrische fiets met schijfremmen? Schijfremmen vereisen weinig onderhoud, maar de remblokken kunnen wel slijten. Zodra de blokjes dunner zijn dan 0.5mm dan moeten deze vervangen worden. De schijven moeten vervangen worden zodra deze 1.5mm dik zijn. Mocht u daar twijfels over hebben ga dan naar een fietsenmaker om er naar te laten kijken. Overigens kunt u onderhoud aan schijfremmen ook zelf doen maar dit vergt wat meer handigheid.
Accu onderhoud
Ook de accu heeft weinig onderhoud nodig om in topconditie te blijven. Voor meer informatie zie het artikel over Fiets Accu Onderhoud.
De jaarlijkse onderhoudsbeurt
Bent u niet in staat om bovenstaande onderhoudsklussen uit te voeren, besteed dan het onderhoud uit aan de fietsenmaker. Tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt uw fiets helemaal nagekeken en wordt er aandacht besteedt aan de verlichting, de remmen, de banden-, ketting- en spakenspanning en de wielmoeren. Voor elektrische fietsen inclusief software update betaalt u gemiddeld rond de €75. Hier komen dan nog de kosten voor eventueel te vervangen onderdelen bij op.
Op deze manier blijft uw fiets in topconditie!