Gewone fiets elektrische maken?

Geplaatst in: Kopen, Algemeen

Mijn fiets elektrisch maken, kan dat?

Je fiets elektrisch maken, kan dat? Ja, dat kan zeker. Inmiddels zijn er al diverse opties om je fiets elektrisch te maken. Dit keer besteden we aandacht het ombouwen van je fiets naar een elektrische fiets en wat daarbij komt kijken.

Waarom zelf je fiets elektrisch maken?

Nou gewoon, omdat je het leuk vindt om te klussen aan je fiets bijvoorbeeld. Of omdat je de modellen van de elektrische fietsen niet mooi vind. Of omdat je dan iets speciaals van je fiets kan maken. Of omdat je heel veel accucapaciteit wil. Of omdat je het zonde vindt je trouwe “ouwe” fiets zomaar aan de kant te zetten. Of de prijs??? Nou nee, dat zou niet de eerste reden moeten zijn. Een ombouwset om je fiets elektrisch te maken is niet heel goedkoop. Dat is overigens ook niet gek, omdat een accu alleen al gauw €200 kost. En met een motor erbij gaat dat snel nog een paar honderd euro omhoog. En niet te vergeten is in sommige gevallen speciaal gereedschap nodig. Maar ja, je wilt nu eenmaal graag die speciale fiets die niemand heeft…… Redenen genoeg dus om je fiets elektrisch te maken.

fiets elektrisch maken

Kan mijn fiets elektrisch gemaakt worden?

Je kan het bijna zo gek niet bedenken of je fiets kan elektrisch gemaakt worden. Zelfs driewielers zijn inmiddels elektrisch te maken. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van het soort motor. Denk aan de voorwiel-, achterwiel- en middenmotor. Wil je het echt zeker weten informeer dan bij een specialist (of verkoper van ombouwsets) of je fiets geschikt is. De meest eenvoudige vorm van je fiets elektrisch maken is door het aanbrengen van een voorwielmotor. Het meest ingewikkelde aan deze klus is misschien wel het aanbrengen van een rotatiesensor. Deze rotatiesensor gaat om de crank die wil bij ombouwsets nog wel eens niet passen. Hier zal je dus wat creatief moeten zijn om dit allemaal netjes passend te maken.

Ga je je fiets elektrisch maken met een voorwielmotor houdt er dan rekening mee dat een wiel met motor breder kan zijn dan je gewone wiel. 


Nog een voordeel van een voorwielmotor is dat je eigenlijk geen gespecialiseerd gereedschap nodig hebt. Bij een middenmotor heb je bijvoorbeeld al een cranktrekker en trapassleutel nodig.

Wat heb je nodig?

Okay, we zijn er wel uit. Een fiets elektrisch maken heeft een paar leuke voordelen en is zo goed als op elke fiets wel toepasbaar. The Sky is the limit, hoor ik mezelf denken. Maar wat heb je dan precies nodig om je fiets elektrisch te maken? Nou dat zit in de zogenaamde ombouwset. En wat zit daar dan in hoor ik je denken?

  • Voor- of achterwiel met ingebouwde elektromotor of een middenmotor
  • Sensor (veelal magnetische bewegings-/rotatiesensor voor bij de trapas).
  • Accu (meestal weg te werken onder bagagedrager, maar de mooiste vinden wij die op het frame, omdat die zo lekker universeel is (link…). Is het een accu voor een bagagedrager, dan kan je daarvoor een aangepaste bagagedrager kopen (link).  
  • Lader voor de accu.
  • Motor- en/of accu management ook wel bekend als de controle box.
  • Display voor op het stuur.
  • Vervangende remhendels of rem-sensoren voor motoronderbreking.
  • Bedrading-set.

Hieronder een aantal voorbeelden van ombouwsets:

Wat nog meer?

Als je je fiets elektrisch maakt, dan is misschien alleen een ombouwset niet voldoende. Zoals aangegeven kan het zijn dat de speciaal gereedschap nodig hebt. Maar wat ook niet onbelangrijk is, is of je remmen het wel houden. Fietsen met schijfremmen of rollerbrakes zullen het wel aankunnen, maar heb je nog velgremmen dan is het verstandig om die een upgrade te geven.

Verzekering

Ga je een gewone fiets elektrisch maken? Dan is het verstandig om een fietsverzekering af te sluiten of aan te passen, omdat je dure onderdelen monteert.

Ook interessant voor jou:

Deel bericht
Volgen FerenczE:
Blogger, liefhebber van (elektrische) fietsen en vooral bezig met dingen waar ik energie van krijg. #staysave #stayhome
Laatste berichten van