Fietsstoeltjes

Geplaatst in: Accessoires, Fietsstoeltje

Fietsstoeltjes elektrische fiets

In een eerder artikel hebben we aandacht besteedt aan fietsstoeltjes voor elektrische fietsen. Nu gaan we wat verder in op fietsstoeltjes in het algemeen. Welke soorten zijn er eigenlijk te verkrijgen en wanneer kan je ze het beste gebruiken? En niet te vergeten, veiligheid. 

Soorten fietsstoeltjes

Er zijn grofweg 2 soorten fietsstoeltjes: voorstoeltjes en achterstoeltjes. En als vreemde eend in de bijt is er ook nog een buiszadel. 

Image
Image

Voorstoeltjes

Voorstoeltjes zijn gewoon al leuker, omdat je direct contact heb met je kind. Je beleeft samen het fietsritje van begin tot eind. Qua veiligheid zit het ook wel goed met een voorstoeltje, mits je natuurlijk de voorschriften van de fabrikant volgt. 

Wanneer te gebruiken?

Over het algemeen gezien kan een kind met een gewicht vanaf 9 kilo (tot max.15 kilo) in een voorstoeltje. Wat leeftijd betreft, is dat gemiddeld tussen 9 maanden en 3 jaar. De volgende fabrikanten maken voorstoeltjes: Bobike, Polisport, Thule Yepp en Qibbel. (externe links van maken?) Heb je een elektrische fiets dan moet je bij een voorstoeltjes rekening houden met je display. De bevestiging van de meeste fietsstoeltjes gebeurd aan de stuurstang. In dat geval zal het niet snel een probleem opleveren. 

Achterstoeltjes

Met de groei van je kind neemt ook het gewicht toe. Daarom zijn er ook achterstoeltjes. Een bagagedrager kan namelijk veel meer gewicht verdragen dan aan je stuur. Er zijn twee soorten bevestigingen voor een achterzitje namelijk op je bagagedrager of aan je zadelpen. In beide gevallen is het gewicht wat gedragen kan worden groter. Welke van de 2 je moet kiezen, is helemaal afhankelijk van wat voor een fiets je hebt. De meeste stoeltjes passen ook op een elektrische fiets. Let bij een achterzitje op of er een goede leuning op zit zodat het ruggetje en hoofdje goed beschermt worden. 

Fiets-stoeltje.nl

Wanneer te gebruiken?

Wordt de kleine zwaarder dan 15 kilo, dan wordt het tijd voor een achterstoeltje. De volgende fabrikanten maken voorzitjes: Bobike, Polisport, Thule Yepp en OK Baby. (externe links van maken?)

Buiszadels

Niet echt een fietsstoeltje te noemen, maar zeker een goede optie om samen te kunnen fietsen. Het is een perfect alternatief als een 2e kind ook even mee moet op de fiets en je hebt alleen een achterstoeltje. Deze optie is ook een stuk minder duur dan een “gewoon” fietsstoeltje. Deze buiszadels zijn er zowel voor heren- als voor damesfietsen. Deze laatste zijn dan weer wat duurder vanwege de constructie op de onderkant van het frame. 

Welke fietsstoeltjes zijn het beste voor de elektrische fiets?

Inmiddels weten we zoveel dat duidelijk is dat nagenoeg elk fietsstoeltje op een elektrische fiets past. Het is alleen belangrijk dat je de volgende punten in gedachten houdt bij aanschaf: 

 1. Positie fiets display
 2. Soort stuurpen
 3. Positie fietsaccu
 4. Vorm, breedte en lengte van de bagagedrager

Veiligheid staat voorop!

Heb je een elektrische fiets en wil je inderdaad gaan fietsen met je kind, denk dan ook aan veiligheid. Een elektrische fiets gaat nu eenmaal makkelijker snel dan een gewone fiets. 

Veiligheidstips:

 1. Zorg dat het fietsstoeltje gemonteerd volgende voorschriften van de fabrikant. 
 2. Zorg dat je kind stevig vastzit in het fietsstoeltje.
 3. Draag beide (of allemaal) een fietshelm.
 4. Een voorstoeltje in combinatie met een voorwielmotor is niet de ideale combinatie. Al het gewicht komt nu op het voorwiel te staan. 
 5. Een achterstoeltje in combinatie met een achterwielmotor is niet de ideale combinatie. Al het gewicht komt nu op het achterwiel te staan. 
 6. Pas je snelheid aan als je met je kind fietst.
 7. Heb je nog geen elektrische fiets, maar je wilt er wel graag een. Overweeg dan een elektrische mamafiets. 
Fiets-stoeltje.nl

Ook interessant voor jou:

Deel bericht
Volgen FerenczE:
Blogger, liefhebber van (elektrische) fietsen en vooral bezig met dingen waar ik energie van krijg. #staysave #stayhome
Laatste berichten van