Fat bike = fun

Geplaatst in: Kopen

Fat Bikes zijn Fun!

De reden waarom steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fat bike is simpel, ze zijn geweldig om op te rijden!
Je kan er niks aan doen! je krijgt gewoon een dikke glimlach op je gezicht als je op een fat bike fietst! Als je een coole fiets zoekt die in alle situaties en omstandigheden fijn is om op te fietsen dan is de fat bike de perfecte fiets voor jou!

 Wat is het verschil tussen een fat bike en een mountain bike?

Het korte antwoord op deze vraag is dat een fat bike dikkere banden heeft dan een mountain bike. Maar dit antwoord doet te kort aan het totale plaatje van de fat bike. Fat bikes hebben over het algemeen banden die breder zijn dan 3.8 inch. Om banden van deze breedte op een fiets te monteren, moeten er wijzigingen worden aangebracht aan het frame en vorken. Om banden te ondersteunen die zo breed zijn, moeten ook de velgen en naven veel breder zijn. De reden hiervoor is dat wielen zoveel sterker moeten zijn om het extra bandgewicht te dragen. De originele fat bikes hadden een standaard 135 mm achterkant met een quick-release as, maar naarmate de markt groter werd, begonnen fabrikanten nieuwe naaf- en as-normen te ontwikkelen. Over het algemeen is nu een achternaaf op een fat bike 170 mm of 197 mm breed.

Velgen op een mountainbike hebben een standaardbreedte van 21 mm. Bij fat bikes is de velg-breedte toegenoment tot 90 mm, en je hebt die extra breedte nodig als je een paar 5-inch brede banden wilt monteren. Om deze banden, velgen en bredere naven op de fat bike te monteren moest ook het achtereind langer worden. Deze langere achterkant zorgt ervoor dat fat bikes stabieler aanvoelen als je door oneffen terrein rijdt, en als je een snelle afdaling neemt geeft dat het gevoel dat je vliegt!. De verandering aan de achterkant leidde ook tot een verandering rond het bottom bracket-gebied.

Image

Om genoeg speling te hebben en voldoende stijfheid te garanderen, moest ook het trapashuis breder worden. De trapassen van fat bikes zijn toen gegroeid van 73 mm breed naar 100 mm breed, en er zijn er nu enkele die 120 mm breed zijn.

Vorken moesten ook dit proces doorlopen. Een standaard mountainbike voornaaf is 100 mm breed. Fat bikes hebben een voornaaf van 135 mm en nu vind je ze ook met een breedte van 150 mm. Deze breedteveranderingen zorgen ervoor dat een fat bike veel stijver aanvoelt dan de eerste looks je laten denken.

Als je op een fat bike rijdt, is de verandering in de geometrie wat je waarschijnlijk zult opmerken en dat deze steviger aanvoelt dan een moderne trailfiets. De reden is dat een fat bike niet alleen draait om mee bergafwaarts te denderen maar je kan er ook heel fijn mee door mul zand of sneeuw rijden. Met een normale fiets zou minder leuk en zelfs ondenkbaar zijn.

Hoe kies je de beste fat bike?

GEWICHT

Je kunt er niet omheen, een fat bike is zwaarder dan een gewone mountainbike. De extra breedte van de onderdelen heeft nu eenmaal invloed op het gewicht van de fiets. Veel fat bikes worden gemaakt van staal en sommige van aluminium. Staal is het zwaarst, maar ziet er voor veel mensen geweldig uit. Aluminium is lichter maar kwetsbaarder als het om opvangen van schokken gaat.

Er zijn ook fat bikes gemaakt van koolstofvezel. Een koolstofvezel fat bike is een stuk lichter dan staal of aluminium. Het rijgevoel is erg goed en koolstof kan bijna onbeperkt meegaan.

GEBRUIK

Net als bij de meeste modellen fietsen is het de moeite waard om na te denken over wat je gaat doen met je fiets. Er is geen reden om een full suspension fat bike te kopen als je alleen langs een strand wilt fietsen. Wil je in ruig terrein afdalingen of trails gaan rijden kies dan voor een full suspension fat bike.

FRAME MAAT

De maatvoering van een fat bike werkt ongeveer hetzelfde als de maatvoering van een mountainbike. Als je van plan bent om trektochten te fietsen of meerdaagse excursies te maken en een maat moet kiezen dan is het aan te raden om een frame maat omhoog te gaan, dit in tegenstelling tot een normale fiets waar een kleinere maat beter tot zijn recht zal komen.

PRIJS

Fat bikes heb je in alle prijs klassen net zoals alle andere modellen fietsen. Het merk, de materiaal keuze en afmontering bepalen in grote mate de prijs.

Conclusie

Een fat bike is een genot om op te rijden en ziet er stoer uit! Bepaal voor welk terrein je je fat bike gaat gebruiken, kies een model met front suspension of full suspension, bepaal je budget en vind een geweldige fat bike.

See you at the beach!

GermanXia Black Sinner E-Fatbike Beachcruiser E-Fatbike, 26 inch, matzwart E-Bike, 25 km/h, hydraulische schijfrem

Ook interessant voor jou:

Deel bericht
Volgen RichArt:
Blogger, Fiets fanaat, Love to travel.