Wat kost een laadbeurt van je e-bike?

Geplaatst in: Nieuws

Wanneer je gebruik wil maken van een elektrische fiets, is het natuurlijk ook nodig om zo nu en dan de accu van je e-bike op te laden. Maar wat kost dit nu eigenlijk?

De kosten van het opladen van een een accu hangen enerzijds af van de stroomprijs en anderzijds van de capaciteit van de accu. Een kilowattuur (1kWh) kost gemiddeld € 0,25 cent in Nederland. Er bestaan e-bikes met veel verschillende accucapaciteiten. ‘Als je rekent met 500 Wh rekent per laadbeurt, reken je met de gemiddelde capaciteit. Je hebt altijd nog een beetje warmteverlies’, vertelt Kees Bakker van de Fietsersbond. 

‘Het gaat om dubbeltjeswerk’

In de meeste gevallen is een accu nooit helemaal leeg op het moment dat je deze wil gaan opladen. Het hangt daarnaast van de lader en het laadprogramma af of de accu snel of langzaam geladen wordt. Maar voor het grotere geheel maakt dit voor de kosten niet zoveel uit. Bakker krijgt met enige regelmaat de vraag van Verenigingen van Eigenaren en woningbouwverenigingen of het laden in gemeenschappelijke ruimtes doorberekend moet worden. ‘Maar gezien het lage bedrag lijkt me dat in de meeste gevallen onzin’, aldus Bakker. ‘Het gaat dan om dubbeltjeswerk’. 

Wat kost dit dan?

We gaan er dus vanuit dat een kilowattuur (1kWh) gemiddeld € 0,25 cent kost. Maar aangezien een gemiddelde accu maar 500 Wh nodig heeft, zijn de kosten dus lager. Dan zijn de kosten € 0,25  / 1000 x 500 is € 0,12. Bij een accu van 400 Wh kost het dus € 0,25 / 1000 x 400 is  € 0,10 etc. 

Bron: RADAR

Stroom! Het is dus all about stroom om die elektrische fiets weer rijklaar te maken voor de volgende rit. Als we het dan toch hebben over stroom, dan is “gratis” laden natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Als je zonnepanelen hebt, dan kost fietsen/laden nagenoeg niets meer! En het is ook nog milieuvriendelijk.

Deel bericht
Volgen NewB NewB:
Ik ben NewB. Ik plaats nieuwsberichten.