Boetes voor appen en bellen op de fiets (via RTL Nieuws)
- 2019: 21.327 boetes
- 2020: 11.280 boetes (in de eerste vier maanden van 2020)
Bewustwording
Verkeersagent Egbert-Jan van Hasselt zegt tegen RTL Nieuws: “We hebben het lang toegelaten en daardoor is het voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld. En het is heel erg lastig om dat om te draaien.” Er moet meer voorlichtingscampagnes komen die fietsers er nog meer op wijzen dat appen en bellen op de fiets niet alleen heel erg verboden is, maar ook levensgevaarlijk kan zijn. Bewustwording is volgens Van Hasselt het belangrijkste, want met alleen handhaven kom je er niet.
Strengere handhaving
Ook in de Tweede Kamer wordt nagedacht over hoe dit probleem strenger kan worden aangepakt. Aan de ene kant moet er meer worden gehandhaafd, wat zorgt voor een hogere pakkans. Aan de andere kant is nog meer duidelijke voorlichting nodig, volgens meerdere Kamerleden.
Regels voor telefoon op de fiets
Een boete voor het vasthouden en/of gebruiken van je telefoon op de fiets kost 95 euro. Handsfree gebruik maken van je telefoon mag wel, bijvoorbeeld door oortjes in te doen waarmee je kan bellen (mits je het achtergrondgeluid nog hoort) of door je telefoon in een houder aan je stuur te bevestigen. Muziek luisteren en bellen (met oortjes in) zonder de telefoon in de hand mag dus nog wel. Kijk hier voor meer informatie over de regels.
Bron: RTL Nieuws