Fietsendiefstal, niet meer zomaar een fiets jatten.
Bij fietsendiefstal denken mensen vaak nog aan stelende junks, maar dat beeld klopt allang niet meer. Steeds meer goed georganiseerde bendes slaan hun slag in winkels, maar ook bij mensen thuis. Vooral dure e-bikes zijn doelwit, maar ook een mooie racefiets is snel verdwenen.
“Voor de derde keer in een jaar tijd is mijn fiets voor de deur gejat, een fiets van bijna 4000 euro”, zegt Alexander Zwiers. Hij heeft geen auto, en gebruikt zijn fiets voor alles: familie, vrienden en werk. Een goede fiets leek hem een goede investering.
Dat een elektrische mountainbike een doelwit was voor dieven had hij wel gedacht, maar Alexander hoopte dat met goede sloten tegen te gaan. “Ik heb me aan alle verzekeringsvoorwaarden gehouden, extra dure sloten aangeschaft en mijn fiets altijd vastgezet.” Toch vond hij op een ochtend alleen nog een kapot geknipt slot waar zijn peperdure Trek Powerfly-fiets stond.
Tot twee keer toe werd de dader gepakt, maar zijn huidige fiets is nog steeds spoorloos. Alexander is zeker niet de enige die hiermee te maken heeft gehad. In nieuw onderzoek van Bureau Beke staat dat fietsendiefstal steeds meer het terrein van goed georganiseerde bendes is. De straffen zijn laag en de pakkans ook.
Dure e-bikes en bakfietsen
Opvallend is dat het aantal slachtoffers is afgenomen, van 560.000 in 2017 naar 466.000 in 2019, maar dat de financiĆ«le schade ongeveer gelijk blijft (jaarlijks zo’n 600 miljoen euro). Dat komt doordat duurdere fietsen nu het doelwit zijn. Er worden dus minder fietsen gestolen, maar ze kosten veel meer geld.
“De prijs van fietsen neemt toe en aantrekkelijkheid om te stelen neemt dus ook toe”, zegt Jos Kuppens van Bureau Beke. “We zien dat er meer georganiseerde bendes ontstaan en individuen zijn die tamelijk professioneel te werk gaan.”
Er worden in razend tempo busjes volgeladen bij stations, maar ook fietsenwinkels kunnen professioneel worden leeggehaald bij een inbraak. “Er wordt overdag voorverkenning gedaan in een winkel. Ze lopen bij een inbraak gericht naar de dure fietsen en de goedkopere laten ze staan, ze weten wat ze komen halen”, zegt Kuppens.
Moderne fietsen zijn vaak licht en soms duizenden euro’s waard. “Dan kun je in iedere arm vier fietsen vasthouden, dat zijn duizenden euro’s per arm.”
Vervolgens worden de fietsen in onderdelen doorverkocht of naar het buitenland verscheept. Vooral in het Oostblok zouden veel van dit soort fietsen terechtkomen. In het rapport van Bureau Beke wordt een expert aangehaald die zegt: “In Polen rijden Batavusfietsen rond terwijl daar helemaal geen Batavusfietsen worden verkocht.”
Gewelddadige berovingen
Deze fietsen worden niet alleen uit winkels gestolen, ook burgers worden regelmatig slachtoffer. “Er is een indicatie dat diefstal soms ook met geweld gepaard gaat. Als jij op een fiets van 5000 euro rijdt, dan wordt het interessant voor criminelen.” Dit zogeheten bikejacking gebeurt nog niet veel, maar Kuppens sluit niet uit dat dit steeds vaker gaat gebeuren.
Ook in schuren en voortuinen kun je er volgens Kuppens niet zomaar vanuit gaan dat je fiets veilig staat. Hij raadt dus aan om ook in de schuur je fiets op slot te zetten of een fiets aan je huis vast te zetten als het kan. Uiteindelijk kunnen professionele dieven bijna alles stelen, maar je kunt het ze wel moeilijk maken.
Bron: RTL